Gratis management cursus met de ‘Semco stijl’ van Ricardo Semler

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
Gratis (met registreren en inloggen)

“The Semco Way” (“Semco Stijl”) is gebaseerd op een open geest en een open managementstijl en is in die zin vrij verschillend van conventioneel gemanagede bedrijven. Semco is een onderneming die verschillende karakteristieken vertoont die door CEO Ricardo Semler ingevoerd werden. Een basisstrategie bestaat eruit dat hij door de jaren heen verschillende managementstijlen overbodig maakte. Bijgevolg werkt hij tegenwoordig als “parttime” manager en hij verwerft weinig inzicht in zijn onderneming. Bekijk onderstaande samenvattende video.

Baanbrekende managementstijl ontwikkeld door Ricardo Semler waarmee hij binnen 10 jaar 900% groei heeft gerealiseerd en jaarlijks nog steeds 25-40% groei realiseert.

De filosofie van het bedrijf is gebaseerd op 10 principes.

  1. Het zijn van een betrouwbaar en geloofwaardig bedrijf
  2. Eerlijkheid en transparantie waarderen boven alle tijdelijke belangen
  3. Een balans zoeken tussen korte- en langetermijnwinsten
  4. Producten en services leveren die door de klant erkend worden als de beste op de markt voor een redelijke prijs
  5. De klant bedienen met gedifferentieerde service en verantwoordelijkheid voorrang geven op winst
  6. Creativiteit stimuleren en de durver ondersteunen
  7. Iedereen aansporen te participeren en beslissingen die van bovenaf worden opgelegd in twijfel te trekken
  8. Zorgen voor een informele en aangename omgeving met een professionele houding vrij van vooroordelen
  9. Zorgen voor een veilige arbeidsomgeving en controle van de industriële processen om personeel en omgeving te beschermen
  10. De moed hebben de eigen fouten te erkennen en te begrijpen dat alles altijd beter kan.

Auteur van: The Seven Day Weekend: Changing the Way Work Works

De atmosfeer binnen het bedrijf is zeer gemoedelijk. Er zijn geen vaste kledingsvoorschriften, geen zitregeling en werknemers werken in open kantoren omdat men denkt dat dat de interne stroom van informatie optimaliseert. Er zijn bepaalde hiërarchieën bij Semco maar ze zijn vlakker dan de meeste andere. Elke afdeling is verplicht om elke drie maanden haar financiële rekeningen kenbaar te maken zodat elke medewerker de mogelijkheid krijgt er inzicht in te verwerven. SEMCO heeft computertoepassingen ontwikkeld om het personeel te leren hoe ze de balansen en cashflowcijfers moeten interpreteren. Alle vergaderingen met inbegrip van de directiecomités zijn toegankelijk voor alle werknemers, waarbij iedereen het recht heeft om mee te beslissen over elk onderwerp. De arbeidsuren zijn zeer flexibel, afhankelijk van het werkterrein. CEO Ricardo Semler woont buiten de stad en bezoekt het bedrijf maar nu en dan. Hij gelooft dat als men de medewerkers vrijheid geeft, ze met meer verantwoordelijkheidszin gaan handelen. Volgens hem is het idee van controle een illusie.

Ricardo Semler (São Paulo1959) is een Braziliaans ondernemer. Hij is de CEO en hoofdeigenaar van Semco SA, een Braziliaans bedrijf dat vooral bekendstaat omwille van zijn radicale vorm van industriële democratie en corporate re-engineering. De omzet van Semco is onder zijn leiding gestegen van US$ 4 miljoen in 1982 tot US$ 212 miljoen in 2003 en zijn innovatieve business management methoden wekken wereldwijd veel interesse op.

Time nam hem op in hun reeks van 100 jonge leiders in de wereld, gepubliceerd in 1994 terwijl het World Economic Forum hem ook nomineerde. The Wall Street Journal America EconomiaThe Wall Street Journal‘s Latin American magazine, benoemde hem tot Latijns-Amerikaanse zakenman van het jaar in 1990 en 1992 en hij werd benoemd tot Braziliaanse zakenman van het jaar in 1990 en 1992. Virando a Própria Mesa (“Draai je eigen tafel”), zijn eerste boek, werd het best verkopende non-fictie boek in de geschiedenis van Brazilië. Sindsdien heeft hij twee boeken in het Engels geschreven over de transformatie van Semco en werkplek re-engineering: Maverick, een Engelse versie van “Turning Your Own Table” gepubliceerd in 1993 en internationale bestseller en The Seven Day Weekend in 2003.

Video's
Readers
Weblinks